Op reis naar Jaffna - Reisverslag uit Jaffna, Sri Lanka van Marlijn Magendans - WaarBenJij.nu Op reis naar Jaffna - Reisverslag uit Jaffna, Sri Lanka van Marlijn Magendans - WaarBenJij.nu

Op reis naar Jaffna

Blijf op de hoogte en volg Marlijn

11 April 2022 | Sri Lanka, Jaffna

Vanochtend ging de wekker mooi op tijd! 07.00 eruit. Marlijn had al gedoucht, Stefan was niet vooruit te branden. Dan toch samen om 07.30 bij het ontbijt.

Wat we allebei wel merken is dat je met het warme en benauwde weer sneller vol zit en dus wat vaker in kleinere porties eet. Maar bang dat je te kort komt wordt je van alles voorgeschoteld, zodat je maar tevreden bent. Ieders een sapje, 8 toasts, ieders een gebakken en een gekookt eitje, 3 worstjes per persoon en een schaaltje fruit ieders. Super lekker, maar natuurlijk veel te veel.

Na het ontbijt nog even de tassen checken of alles weer gepakt is. Betalen voor het verblijf en de tuktuk bestellen voor 08.30, want om 09.15 gaat de trein, en die willen we natuurlijk niet missen. De trein had wat vertraging en kwam op een ander perron binnen dan ons verteld werd, toch even stressen samen!

Om 09.30 was de trein er dan, we hadden kaartjes gekocht voor 1ste klas en met airco…. Dat hebben we geweten! Bij het binnenstappen gingen we van 36 graden naar -20 voor ons gevoel. We zochten de ijsjes al, want we waren zojuist een vriezer ingestapt!

Eenmaal geacclimatiseerd werd het tijd om van het uitzicht te genieten. De treinreis zou ons op een tocht van iets meer dan 3 uur dwars door het noorden van Sri Lanka naar Jaffna brengen. En genoten hebben we zeker. Je ziet gaandeweg dat het allemaal wat armer wordt en dat je ander gebied in rijdt. Het wordt allemaal erg vlak, maar niet minder mooi.

Het laatste stukje bracht ons in een wolkbreuk. We zijn dwars door de regen naar ons hostel gelopen, maar met deze temperaturen is het eigenlijk wel aangenaam.

Wat ook direct opviel is dat de mens hier echt anders is. Andere reacties, mensen staren je langer na want een blanke mens zien ze hier nagenoeg niet. Dit gebied is het laatst bevrijd tijdens de burgeroorlog tussen de Tamils en de Singalezen die van 1983 tot 2009 heeft geduurd. Er zijn dan ook nog genoeg legerposten en redelijk wat soldaten op straat. De kazerne van de 52ste brigade ligt bijvoorbeeld midden in de stad. De benadering van de mensen is zoals gezegd dan ook anders.

Eenmaal aangekomen in ons hostel waar we de komende 2 nachten zullen verblijven hebben we de grote tas snel gedropt, en zijn we vrijwel direct door gegaan naar het Nederlandse fort hier vlakbij. Ook hier zijn onze voorvaderen dus al geweest.

Marlijn had ondertussen contact met een Nederlandse dame die in hetzelfde hostel verblijft. Die dame had inmiddels al weer contact gelegd met een aantal Engelse toeristen.

Daar we nog wel wat informatie betreft Jaffna kunnen gebruiken en uiteraard ook voor de gezelligheid, gaan we vanavond met de hele club uit eten.

Morgen is het de bedoeling dat we Delft verkennen, of zoals de lokale bevolking het noemt: “Neduntheevu”. We gaan het beleven! Hier is zojuist de powercut weer beëindigd na bijna 2 uur zonder stroom.

Tijd om ons verhaal weer te uploaden en dan lekker door naar het avondeten. Grote groet! Stefan en Marlijn.